Városlista
2024. augusztus 29, csütörtök - Beatrix

Hírek

2024. Július 08. 14:40, hétfő | Helyi sport

Mozgalmas a nyár a Koppány íjászoknál

Mozgalmas a nyár a Koppány íjászoknál

Nyár, meleg, szabadságolás, vagy iskolaszünet, mind befolyásoló tényező a sportéletben. Nincs ez másképpen a Turul Koppány ÍHSE életében sem!

Az edzések töretlenül heti 3 alkalommal folytatódnak, de versenyre most kissé szűkebb létszámban indulunk el. Hiszen nem csak sportegyesület vagyunk, hanem hagyományokat ápoló is egyben!
Mi sem bizonyítja jobban, mint az ilyen eseményeken kiemelkedő szerepvállalással veszünk részt! Ilyen volt a közelmúltban a történelmi falu felállítása a Kiskun Expón, de folytatásképpen jön a közeljövőben megrendezendő Kurultáj is. Ide tartozik az Erzsébet táborokban és a Haleszi napokon megtartott íjásztatás is, ahol a táborozó fiatalok ismerkedhettek meg az íjászat rejtelmeivel. Ennek aktív főszervezője Keserű Szilvia volt, Csányi József, Szeibert Imre, Boldog Bence és Lovas Ferenc segítségével. Hiszen az Ő nevükkel ritkán találkozik a sporthírekben az ember, de az ilyen munkás feladatokban annál aktívabbak!
Azonban a nyár is tele van versenylehetőségekkel és kik ki a maga igénye és lehetősége szerint vesz ezeken részt!

Ezt tette a következő Koppány tró is junius végén. Kicsit kényszerpálya is volt, mert egyéb elfoglaltság miatt Szólya Imrének még nem volt meg az OB kvalifikációs joga. Ezért Püspökladányba utaztak, ahol az „Asszonyszomorító történelmi íjász versenyt” szerveztek egybekötve az OB kvalifikációval!
A korai indulás a végig szomorkás időjárás nem javította a versenykedvet! A verseny közepére majd elállt az eső és kissé javuló formát játszó időjárás az eredményeket is hozta.
Bicskeiné Csányi Mária első, Szólya Imre nyolcadik, Szeibert Imre tizenkettedik lett! Mindhárman pusztai íjjal versenyeztek.

Fekete Boglárka és Balanyi Sándor is június 29-én Kiskundorozsmán! Jó felkészülés volt ez a majd leendő Országos Bajnokságra, ahova már mindketten neveztek.
A célok30-80 méter közt voltak elhelyezve.
Fekete Boglárka Tradicionális íjjal a felnőttek közt első helyezést ért el.
Balanyi Sándor vadászreflex íjával harmadik lett!

Fekete Boglárkának megtetszett a távcéllővészet, hiszen július 6-án pedig Kunszentmiklósra nevezett egy rangos versenyre, ahol a célokat már 150 méterig kitolták! A versenyt a Pozsonyi csata emlékére rendezték a Nyílegyenes Íjászok! Amit nem csak a távoli célok jellemezték, hanem a magas versenyzői színvolnal és a pusztai szél is. Az utóbbi bizony nem könnyítette meg a nyílvesszők egyenes röppályáját.
Igen erős mezőnyben Bogika a a nyolcadik helyen zárta a versenyt! a 197 pontos eredményével több gyakorlott férfi íjászt is maga mögé utasított a rangsorban!

Ahogy az imént említettem neveket, hogy a versenyeseményekben ritkán hangzik el a nevük, úgy ez Kiss Jánosra is jellemző. Hiszen Jánost a talpasíjászat megismerése után a lovasíjászat is magához ragadta. Itt küzd és elsősorban versenyeken. Mindez mellet János aktív tagja az egyesületnek. Szorgalmas munkavállaló, ha valamit meg kell fogni! Nem húzza ki magát a munkából, ha az egyesület érdeke ezt megkívánja. Szorgalma a talpas és a lovasíjászatban egyaránt kifizetődik. Szépen lépked fölfelé a ranglétrán a fokozatok megszerzésében! Június 6.-án a Kassai Völgyben megrendezésre kerülő Lovasíjász Országos Bajnokságon állt harcvonalba Vándor nevű lovával a Smuta Törzs színeiben. A lovasíjászattal kapcsolatban el kell mondani nem elég tudni lőni, a felszerelést karban tartani, vagy azt folyamatosan cserélni pótolni! Itt plusz feladat még a ló felkészítése is, ami napi 24 órából áll Hiszen itt már többes egység kell, hogy összeálljon a kép. Az ember, mint fontos tényező mellett nem törpül el a ló fontossága sem és ezután jön az íj, a vessző, a felszerelés, pl. nyereg ruházat stb.! János, Vándor nevű lova fizikai és lelki állapotát is folyamatosan a szívén hordozza. Megszállottságát mi sem igazolja jobban, mint már a saját keze által készített nyergen harcolnak Vándorral. Mondása szerint ez teljesen az ő testére van készítve. A Völgyben rendezett versenyek világszínvonalúak, de oda el kellett utazni és ott a sok idegen ló között fegyelmezetten teljesíteni! Boldogságuk érthető is volt a verseny végén hiszen életük második legjobb eredményével kiegyensúlyozott futamokkal a 20. helyet szerezték meg ebben az erős országos mezőnyben, ahol ott volt az ország krémje. Az első hét helyezést mind „mester” fokozatú lovasíjász vitte el. Mindössze 3 pont hiányzott a magasabb iskolai fokozatba jutás lehetőségéhez!

Július 7-én sem tétlenkedtek a legaktívabb versenyrejáró Koppányok!
Kiskunfélegyházán a krosszpályán rendezte a KHTK-Fénypárducok a DAR 3D 3. fordulóját. A rekkenő hőségben 24 célt kellett leküzdeni két egyenértékű lövéssel.
Pusztai íjjal Bicskeiné Csányi Mária első, Dongó-Gárgyán Imola második, Szeibert Imre pedig nyolcadik lett.
Vadászreflex íjjal Zoboki Csenge első lett a kategóriájában!

A Koppányok készülnek az augusztusban megrendezésre kerülő Történelmi Országos Bajnokságra, a Kurultájra és más egyéb közelben rendezendő versenyekre.

Dinnyés Gyula
Koppányíjász

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:15, szerda | Helyi sport

Magyar ezüst az U17-es birkózó-világbajnokságon

Czakó Zoltán megszerezte a magyar birkózó-válogatott első érmét a jordániai Ammánban zajló U17-es világbajnokságon.

2024. Augusztus 14. 20:40, szerda | Helyi sport

Hagyományőrzés és versengés a Koppányoknál

2024. augusztus 11-én Budapesten, Turul-mezőn versenyzett a Koppányok egyik csoportja.

2024. Július 30. 14:08, kedd | Helyi sport

Rekkenő hőség, óriási távok, kihívások a Koppányoknál

2024. július 13-án a távcéllövő Koppányok versenyeztek Kecskeméten, a Szarkás tanyán.

2024. Július 16. 15:05, kedd | Helyi sport

Trungel-Nagy Zalán Európa-kupa győztes

Július 8-án Tiszaújvárosban rendezték meg a Triatlon Junior Európa-kupát, ahol Trungel-Nagy Zalán taktikus versenyzésének köszönhetően első helyen végzett.