Hírek
2017. Június 04. 12:00, vasárnap |
Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com
Nem lehet betelni vele - Cseresznyés receptek

Ha májusban nem lett volna elég a cseresznyézésből, júniusban tovább folytatja diadalmenetét ez a finom, piros gyümölcs.
Ha olyan szerencsés vagy, hogy óriási mennyiséget tudsz felhalmozni belőle, mert mondjuk a család nem falja fel azonnal, vagy nehezen elapasztható a cseresznyeforrásod, érdemes tovább görgetned!
Ha meguntátok (lehetetlen!) nyersen, készíts az édes, piros bogyókból valami finomat akár ma délutánra, akár további sok délutánra!:-) Vigyázat, a nyugalom megzavarására alkalmas isteni cseresznyés receptek következnek!
Cseresznyés finomság…
... ma délutánra: cseresznyés felfújt
Hozzávalók:
- 1 adag cseresznye, kimagozva
- 3 dl tej
- kb.20 dkg szikkadt zsemle
- 2 db tojás
- 5 dkg lágy vaj
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 dkg cukor
- 4 csepp keserűmandula-aroma
- vaj, zsemlemorzsa
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és egy szitában hagyjuk lecsöpögni. A zsemlét apró darabkákra tépjük, megöntözzük a tejjel és állni hagyjuk, amíg az összes folyadékot fel nem szívja. Egy hőálló edényt vajjal kikenünk és zsemlemorzsával megszórjuk. Ezután szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a beáztatott zsemlével, vajjal, vaníliás cukorral, sütőporral, cukorral és egy kevés olajjal simára keverjük. Ha kész, óvatosan beleforgatjuk a tojások habját és a cseresznyét. Az egészet a kikent hőálló tálba tesszük, és 200 ⁰C-ra előmelegített sütőben nagyjából fél óra alatt megsütjük. Ha kész, porcukorral meghintve tálaljuk, de készíthetünk hozzá vaníliasodót is! A lényeg, hogy még melegen szervírozzuk!
... több délutánra: pikáns cseresznyelekvár
Hozzávalók:
- 1 kg cseresznye
- 1 csomag étkezési citromsav (kb. 5 gramm)
- 1 csomag 2:1-es zselésítő cukor
- 0,6 dl amaretto likőr (20%)
A cseresznyét kimagozzuk, és félbe vágjuk. Egy edényben a citromsavval és a cukorral összekeverjük. Nagyjából 2 órát állni hagyjuk, aztán feltesszük főni – nagyjából 4-5 percig hagyjuk, hogy forrjon, közben megkeverjük. Ha levettük a tűzről, hozzáöntjük a mandulalikőrt és összekeverjük. Üvegekbe töltjük, lezárjuk és körülbelül 20 percig a tetejére fordítva állni hagyjuk.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 08. 13:22, kedd | Helyi
Az élet szép, de mi tesszük azzá
Ezt vallja Felber Mihály Imre, aki ma (április 8-án) ünnepli 90. születésnapját.
2025. Április 08. 11:13, kedd | Helyi
Ülésezett a Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány
A Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány április 7-én hétfőn tartotta meg értékelő ülését. Idén 29 pályázó 80 alkotása került elbírálásra
2025. Április 08. 09:01, kedd | Helyi
A hét közepéig maradnak a fagyos hajnalok, majd visszatér a tavaszias idő
A hét közepéig maradnak a fagyos hajnalok az ország egy részén, majd a hét második felében erősödik a nappali felmelegedés és a hét végén ismét 20 Celsius-fok közelében várhatók a maximumok.
2025. Április 07. 14:58, hétfő | Helyi
90 év, mely tele élményekkel, bölcsességgel, sok-sok munkával és szeretettel
Ma (április 7-én) töltötte be 90. életévét Kalapács Istvánné Erzsike néni, aki élete kilenc évtizede során megélt történelmi időket, változásokat, ám mégis mindig megőrizte szívében a derűt és kedvességet.