Városlista
2025. október 13, hétfő - Kálmán

Hírek

2019. Április 19. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Nemcsak paprikás krumpli, hanem csicsóka is került az asztalra

Nemcsak paprikás krumpli, hanem csicsóka is került az asztalra

Mint minden évben, idén is Mezgés nappal indította a tavaszi szünetet a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

Az iskola április 17-ei szabadtéri rendezvénye a Föld napjához kapcsolódva ezúttal is szemétszedéssel kezdődött. Az iskola környéke és a tangazdaság mellett a város különböző részein gyűjtötték össze a szétdobált szemetet a diákok. A munka után pedig a jól megérdemelt szórakozás következett, melynek méltó helyszínt a tangazdaság adott.

Számos vidám program biztosította a szórakozási lehetőséget a fiatalok és tanáraik számára. Így például madárijesztő készítés, traktorgumi görgető verseny, különféle vetélkedők, de igen népszerű volt a traktor szimulátor is.

Délben az osztályok főzőversenyén elkészült lecsókolbászból készült bográcsos étkekből majszoltak a fiatalok, de csicsókából készült finomságok is kerültek az asztalra az iskola élelmiszeripari technikusai jóvoltából, akik számára Eördögh András mezőgazdasági termelő biztosította az alapanyagot.

Kóstolgatás közben kötetlen beszélgetés keretében ismerhették meg a diákok a rendkívül egészséges, szerény igényű kultúrnövényt, amely az utóbbi időben a modern táplálkozásban jelentős szerepet vívott ki magának. Ez főleg sokoldalúságának és ellenálló képességének köszönhető. A növény igen sokoldalúan hasznosítható. A gumótermés fehérjét, inulint, levulint és cukrot tartalmaz. Diabetikus készítmények előállítására, csecsemők, betegek táplálására kiválóan alkalmas. A csicsóka nagy értéke, hogy gumójában található szénhidrát nem keményítő formában, hanem inulinként van jelen, ezért a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Sok értékes, könnyen emészthető anyagot tartalmaz. Tápszer, illetve pótkávé is készíthető belőle.

A versennyel egybekötött termékbemutatón a jelentkezők pástétom és savanyúság kategóriában indultak, de olyan is akadt, aki kísérletet tett pálinka készítésre is.

Az elkészült termékeket Csányi József polgármester vezetésével kóstolta végig a zsűri, majd a legfinomabb étkek elkészítőit díjazták is.

(Fotók: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2025. Október 12. 21:08, vasárnap | Helyi

Csányi József újra megnyerte a polgármester-választást Kiskunfélegyházán

A 2025-ös időközi önkormányzati választáson Csányi József független jelölt ismét bizalmat kapott a kiskunfélegyháziaktól, így továbbra is ő marad a város polgármestere

2025. Október 10. 09:05, péntek | Helyi

Vasárnap rendezik meg a félegyházi állat- és kirakodóvásárt

élegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. Piac- és Vásárüzemeltetési részlege tájékoztatja a vásárlókat és az árusokat, hogy a Kiskunfélegyházi Országos Állat és Kirakodó vásár időpontja: 2025. október 12., (vasárnap).

2025. Október 09. 22:48, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2025. Október 07. 13:48, kedd | Helyi

Tizedik alkalommal rendezik meg a Kiskunfélegyházi Makettkiállítást és Látványmakettezést

Október 18–19-én ismét megtelik élettel a Móra Ferenc Művelődési Központ Kiskunfélegyházán, ahol immár tizedik alkalommal rendezik meg a Kiskunfélegyházi Makettkiállítást és Látványmakettezést.