Városlista
2024. július 5, péntek - Sarolta, Emese

Hírek

2017. Június 03. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Nemszeretem telepesek

Nemszeretem telepesek

Egy dolog volt jó az elmúlt hetek hideg, fagyos időjárásában: leállította a rovar kártevők aktivitását. Most viszont minden kedvez a számukra.

Az első levéltetűtelepeket már felfedezhetjük a labdarózsán, a gyöngyvessző- (spiria vagy spiraea) bokrok friss hajtásain, a kecskerágókon, a leveleket felhólyagosító, pirosító ribiszketetű is akad már szép számmal. Ezek az első jelző növények, ha vannak kertünkben, ezekre figyeljünk, így kaphatunk képet, hol is tart a levéltetű-fertőzés. Ha e növényeket – melyeken elsőként telepednek meg a szárnyas anyák és teszik le petéiket, nevelik a lárvákat – lepermetezzük, nemcsak a már fertőzött növényeken segítünk, hanem az onnan tovaterjedő újabb generációkra mérhetünk megelőző csapást. (Persze van, lesz utánpótlás máshonnan is.) Aki ilyenkor időben és hatékonyan lép, a további hónapokra segít magán és növényein.

A tetvek önmagukban is károsak, de leginkább növényi vírusok és más károsítók terjesztésével okozzák a legnagyobb bajt, mivel azok a megtámadott növényben tovább károsítanak, onnan kiirtani már nem lehet.

Elég említeni a nagyon veszélyes kajszihimlő vírusát: ez a szilvaféléket éppúgy fertőzi, mint a névadó kajszit és más csonthéjasokat. A fák nem azonnal pusztulnak el, de 4-6 év alatt fokozatosan elhalnak ágai. Közben a leveleken azt figyelhetjük meg, hogy sárga, világoszöld foltok jelennek meg rajtuk, a termés deformált, általában egyik oldalán ráncos, a maghoz tapadt a hús, majd le is hull java részük. A nagyobb termésben a magvak csontos héján világosabb, barnább, szabálytalan foltok jelennek meg. Számíthatunk arra, hogy gyümölcsfaállományunkat megfertőzi e vírus. Akadnak azonban rezisztens fajták, érdemes ezekkel pótolni a kipusztult fáinkat, vagy eleve ilyeneket ültetni.

A tetvek elleni védekezést érdemes már a nagyobb kolóniák kialakulása előtt elvégezni. Olyan szereket is választhatunk, melyek a növénybe felszívódva hosszabb távon, 10–14 napig fejtik ki hatásukat, hiszen a termés szüretéig még bőven van idő a hatóanyagok lebomlására. A permetezett növények alatt, mellett lévő, már evésre alkalmas újhagyma-, szamóca-, spenót-, saláta-, sóska-, retek- stb. ágyásokat fedjük le egy vékonyabb fóliával, hogy véletlenül se mérgezzük magunkat!

Címkék: levéltetű

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 04. 16:38, csütörtök | Helyi

V. Halászléfőző verseny

Immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre városunkban a Halászléfőző-verseny 2024. augusztus 24-én (szombaton) a Kőfaragók terén.

2024. Július 04. 12:24, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Július 04. 10:18, csütörtök | Helyi

Tájékoztató a helyi autóbusz közlekedésről

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a helyi autóbusz közlekedés működtetését 2024. július 1-től a Dunamenti 2011 Kft. (székhely: 6000 Kecskemét, Nagy László utca 2.) végzi.

2024. Július 03. 16:23, szerda | Helyi

A digitális eszközök alkalmazása hosszú távon nem segíti a hiszti kezelését

A digitális eszközök alkalmazása hosszú távon nem segít a kisgyerekek hisztijének kezelésében, hanem inkább súlyosbítják az érzelemszabályozási problémákat - derül ki egy magyar-kanadai friss kutatásból.