Hírek
2015. Július 26. 17:00, vasárnap |
Életmód
Forrás: hazipatika.com
Ön is tönkreteszi a zöldségeket?
Így kevesebb tápanyag marad bennük...
Azt mindenki jól tudja, hogy a szabály szerint naponta legalább ötször kellene zöldséget, gyümölcsöt enni, hogy a megfelelő tápanyagokhoz hozzájuthassunk. Azonban nemcsak sokkal kevesebbet eszünk zöldségből, mint kellene, de nem is a megfelelő módon készítjük el.
Azzal is a legtöbben tisztában vannak, hogy a modern, nemesített zöldségeknek, gyümölcsöknek jóval kevesebb a tápanyagtartalma, mint a vadon élő változatoknak. Ráadásul nemcsak a vitaminokban és ásványi anyagokban szegényebbek, hanem olyan fitonutritensekben is, melyek nélkülözhetetlen szerepet játszanak a szervezetünk egészségének megőrzésében, és bizonyos súlyos betegségek megőrzésében is. Emellett gyakran a népszerű és elterjedt ételkészítési szokások hatására még kevesebb lesz a zöldségekben a tápanyag. Most azonban megtudhatja, hogyan teheti igazán táplálóvá az ételeit!
Például nem kell mindenbe friss paradicsomot tenni. A hő hatására ugyan bizonyos vitaminok sérülhetnek a paradicsomban, de az egyik legfontosabb fitonutriens, a likopin számára a főzés kifejezetten előnyös, ugyanis így olyan formába alakul át, melyet könnyebben vesz fel a szervezetünk! A konzerv darabolt paradicsom vagy a paradicsompüré koncentrált formában tartalmazza ezeket a tápanyagokat, ráadásul sokszor az íze is intenzívebb, mint a primőr zöldségeké. A salátáról érdemes letépni a külső leveleket, vagy egy kicsit betépni azokat, 12-24 órával a fogyasztás előtt. Ezzel ugyanis egy olyan "védekező mechanizmust" indíthatunk be a zöldségben, melynek köszönhetően jelentősen megugorhat a fitonutriens-tartalma.
Az egészséges táplálkozás 12 pontja
A spenót (és tulajdonképpen majdnem minden zöldség) antioxidáns-tartalma jelentősen lecsökken, ha 10 percig főzzük. A spenót esetében a hasznos tápanyagok akár 75 százaléka átkerülhet a főzővízbe, melyet nagyon sokszor egyszerűen kiöntünk. Amennyiben a főzővizet is elfogyasztjuk, például leves formájában, elkerülhetjük a tápanyagok elveszítését, de még jobban járunk, ha a zöldségeket megtanuljuk egyéb módokon is elkészíteni, például gőzölni, grillezni vagy párolni.
Rengeteg helyen olvashattuk, hogy ha szeretnénk néhány kilótól megszabadulni, akkor nemcsak a zsíros és nehéz fogásokat érdemes lecserélni könnyű salátákra, de a salátaöntetből is zsírszegényt kell fogyasztani. Az újabb kutatási eredmények szerint azonban ha zsiradékokkal együtt fogyasztjuk a zöldségeket, akkor sokkal több mikrotápanyag szívódhat fel belőlük. Tegyünk tehát olívaolajat a salátánkra, vagy daraboljunk bele egy fél avokádót.
A fokhagyma igazi szuperzöldség, melynek számos pozitív élettani hatása van. A fokhagymában található legértékesebb vegyület, az allicin azonban elég érzékeny, különösen a hőre, ráadásul ahhoz, hogy felszabaduljon, "sérülnie" kell a fokhagyma sejtjeinek. Ha legközelebb fokhagymás ételt készítünk, az összetört vagy apróra vágott fokhagymát hagyjuk tíz percig állni, így ugyanis maximalizálhatjuk a benne található allicin mennyiségét, és a vegyület aktiválásáért felelős enzimet sem roncsolja a hőhatás.
A hús- vagy zöldségleves elengedhetetlen hozzávalója a sárgarépa. Azonban ha a sárgarépa levegővel érintkezik, a benne található tápanyagok gyorsan bomlásnak indulnak. Ezért nem érdemes főzés előtt feldarabolni: ha egészben hagyjuk, és csak elkészítés után vágjuk össze, sokkal több mikrotápanyagot juttathatunk a szervezetünkbe.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 22. 07:55, péntek | Életmód
Havazás - Számos helyen akadtak el, csúsztak árokba járművek, kidőlt fák akadályozzák a közlekedést több úton
2024. November 21. 07:51, csütörtök | Életmód
Meteorológia: pénteken legnagyobb eséllyel az ország északkeleti felében várható havazás
Pénteken legnagyobb eséllyel az ország északkeleti, északi felében várható havazás, amelyből akár jelentősebb mennyiségű vizes hóréteg is kialakulhat – írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szerdán.
2024. November 20. 07:47, szerda | Életmód
2025-ben élénkülés várható az ingatlanpiacon
Az ingatlanpiac idei visszafogott eredményei ellenére a jövő évi kilátások már biztatóak, a szektor 2024-ben elérte a mélypontot, de megkezdődött a visszarendeződés, 2025-ben már élénkülés várható
2024. November 20. 07:40, szerda | Életmód
A Dal 2025 - Még egy hétig lehet jelentkezni a műsorba
Még egy hétig, november 26-ig lehet jelentkezni a zenészeknek, előadóknak A Dal 2025 műsorába. A nemzeti dalválasztó új évadába műfaji megkötések nélkül lehet pályázni új magyar dalokkal az adal.hu oldalon.