Városlista
2025. május 25, vasárnap - Orbán

Hírek

2015. Július 26. 17:00, vasárnap | Életmód
Forrás: hazipatika.com

Ön is tönkreteszi a zöldségeket?

Ön is tönkreteszi a zöldségeket?

Így kevesebb tápanyag marad bennük...

Azt mindenki jól tudja, hogy a szabály szerint naponta legalább ötször kellene zöldséget, gyümölcsöt enni, hogy a megfelelő tápanyagokhoz hozzájuthassunk. Azonban nemcsak sokkal kevesebbet eszünk zöldségből, mint kellene, de nem is a megfelelő módon készítjük el.

Azzal is a legtöbben tisztában vannak, hogy a modern, nemesített zöldségeknek, gyümölcsöknek jóval kevesebb a tápanyagtartalma, mint a vadon élő változatoknak. Ráadásul nemcsak a vitaminokban és ásványi anyagokban szegényebbek, hanem olyan fitonutritensekben is, melyek nélkülözhetetlen szerepet játszanak a szervezetünk egészségének megőrzésében, és bizonyos súlyos betegségek megőrzésében is. Emellett gyakran a népszerű és elterjedt ételkészítési szokások hatására még kevesebb lesz a zöldségekben a tápanyag. Most azonban megtudhatja, hogyan teheti igazán táplálóvá az ételeit!

Például nem kell mindenbe friss paradicsomot tenni. A hő hatására ugyan bizonyos vitaminok sérülhetnek a paradicsomban, de az egyik legfontosabb fitonutriens, a likopin számára a főzés kifejezetten előnyös, ugyanis így olyan formába alakul át, melyet könnyebben vesz fel a szervezetünk! A konzerv darabolt paradicsom vagy a paradicsompüré koncentrált formában tartalmazza ezeket a tápanyagokat, ráadásul sokszor az íze is intenzívebb, mint a primőr zöldségeké. A salátáról érdemes letépni a külső leveleket, vagy egy kicsit betépni azokat, 12-24 órával a fogyasztás előtt. Ezzel ugyanis egy olyan "védekező mechanizmust" indíthatunk be a zöldségben, melynek köszönhetően jelentősen megugorhat a fitonutriens-tartalma.

Az egészséges táplálkozás 12 pontja

A spenót (és tulajdonképpen majdnem minden zöldség) antioxidáns-tartalma jelentősen lecsökken, ha 10 percig főzzük. A spenót esetében a hasznos tápanyagok akár 75 százaléka átkerülhet a főzővízbe, melyet nagyon sokszor egyszerűen kiöntünk. Amennyiben a főzővizet is elfogyasztjuk, például leves formájában, elkerülhetjük a tápanyagok elveszítését, de még jobban járunk, ha a zöldségeket megtanuljuk egyéb módokon is elkészíteni, például gőzölni, grillezni vagy párolni.

Rengeteg helyen olvashattuk, hogy ha szeretnénk néhány kilótól megszabadulni, akkor nemcsak a zsíros és nehéz fogásokat érdemes lecserélni könnyű salátákra, de a salátaöntetből is zsírszegényt kell fogyasztani. Az újabb kutatási eredmények szerint azonban ha zsiradékokkal együtt fogyasztjuk a zöldségeket, akkor sokkal több mikrotápanyag szívódhat fel belőlük. Tegyünk tehát olívaolajat a salátánkra, vagy daraboljunk bele egy fél avokádót.

A fokhagyma igazi szuperzöldség, melynek számos pozitív élettani hatása van. A fokhagymában található legértékesebb vegyület, az allicin azonban elég érzékeny, különösen a hőre, ráadásul ahhoz, hogy felszabaduljon, "sérülnie" kell a fokhagyma sejtjeinek. Ha legközelebb fokhagymás ételt készítünk, az összetört vagy apróra vágott fokhagymát hagyjuk tíz percig állni, így ugyanis maximalizálhatjuk a benne található allicin mennyiségét, és a vegyület aktiválásáért felelős enzimet sem roncsolja a hőhatás.

A hús- vagy zöldségleves elengedhetetlen hozzávalója a sárgarépa. Azonban ha a sárgarépa levegővel érintkezik, a benne található tápanyagok gyorsan bomlásnak indulnak. Ezért nem érdemes főzés előtt feldarabolni: ha egészben hagyjuk, és csak elkészítés után vágjuk össze, sokkal több mikrotápanyagot juttathatunk a szervezetünkbe.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Május 24. 07:32, szombat | Életmód

Rovarinvázió miatt átmenetileg bezár a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár

Rovarinvázió miatt az év végéig nem lesz látogatható a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár - jelentették be egy budapesti sajtótájékoztatón csütörtökön.

2025. Május 23. 07:27, péntek | Életmód

Megkezdődik a gondosórák kiküldése a 80 éven felülieknek

A 80 év felettiek hamarosan külön igénylés nélkül megkapják a \"gondosórát\" minden vármegyében - jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón Szentendrén.

2025. Május 22. 06:00, csütörtök | Életmód

A mesterséges intelligencia alkalmazása akár 15 százalékponttal növelheti a globális GDP-t 2035-ig

A mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása akár 15 százalékponttal növelheti a globális GDP-t 2035-ig, évente 1 százalékpontot adhat hozzá a növekedéshez, ami a világ 19. századi iparosítását jellemző fejlődéséhez mérhető

2025. Május 22. 06:00, csütörtök | Életmód

Indul a Hobo 80 turné

A telt házas februári budapesti koncert után turnéra indul Hobo (Földes László) és zenekara. A május 23-án Szentesen kezdődő Hobo 80 koncertsorozat december végéig több mint harminc állomást érint országszerte.