Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. November 09. 08:09, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Régióváltást kezdeményezett a nagykanizsai kórház

Régióváltást kezdeményezett a nagykanizsai kórház

A jelenleg a nyugat-dunántúli régióhoz tartozó Nagykanizsa kórháza a több évtizedes szakmai kapcsolatok és a betegek érdekei miatt kezdeményezte, hogy egészségügyi ellátás szempontjából a dél-dunántúli régióhoz csatlakozhasson.

Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója az MTI megkeresésére elmondta: a nyugat-dunántúli régió győri központjával korábban semmilyen szakmai kapcsolata nem volt a mintegy százezer lakosú ellátási körzetű nagykanizsai kórháznak. A két város távol fekszik egymástól, közúton több mint három óra az út, de a mentőhelikopternek is jóval messzebb van, mint Pécs.
A dél-dunántúli régió mellett szól, hogy a nagykanizsai orvosok évtizedek óta a pécsi klinikákkal és a kaposvári kórházzal szoros szakmai kapcsolatokat ápolnak. A Nagykanizsán nem ellátható betegeket korábban is a 70 kilométerre fekvő Kaposvárra vagy a 140 kilométerre lévő Pécsre küldték.
A főigazgató azt is kifejtette: a nagykanizsai páciensek 90 százalékát helyben el tudják látni, az idegsebészeti, a mellkassebészeti betegeket vagy az égési sérülteket és a komolyabb műtétekre szoruló gyermekeket kell továbbutalniuk. Kisebb részük Zalaegerszegre, nagyobb részük pedig a 100 kilométerre lévő Szombathelyre vagy a 180 kilométernyire fekvő Győrbe kerül.
A zalai-somogyi megyehatártól és ezzel a két régió határától is alig pár kilométerre lévő nagykanizsai kórház ellátási körzete évek óta problémás, ugyanis hiába laknak több somogyi település lakosai Nagykanizsához közel, mégis Kaposvárra kell utazniuk. A régióváltás az észak-somogyi betegeknek is hasznos lenne, mivel a marcali és a nagyatádi kórház kapacitásának csökkentése miatt hivatalosan is a legközelebbi egészségügyi intézménybe, vagyis Nagykanizsára járhatnának - jelezte a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója.
Brünner Szilveszter véleménye szerint a zalai és a somogyi betegek csak nyernének a kórház régióváltásával, a somogyiaknak ugyanis elérhető lenne egy nagy kórház, a dél-zalaiak számára pedig a magasabb szintű kaposvári vagy pécsi ellátás.
A régióváltás szándékával a nagykanizsai intézmény májusban megkereste a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI). A változtatáshoz az egészségügyi ellátórendszerről szóló törvény végrehajtásához kapcsolódó 2008-as kormányrendelet módosítására van szükség, ezért a GYEMSZI fenntartóként azt kérte, a kórház szerezze be az érintett önkormányzatok támogató nyilatkozatát.
Az ötvenezres Nagykanizsa közgyűlése október 31-én határozatot hozott arról, hogy támogatja a régióváltást. Az ellátási körzethez tartozó további 76 dél-zalai település önkormányzatához a napokban juttatta el a Kanizsai Dorottya Kórház a hozzájárulásukat kérő levelét - mondta el Brünner Szilveszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket