Hírek
2025. Február 23. 09:10, vasárnap |
Helyi
Forrás: Cs.Adrienn
Régmúlt idők disznóvágási hangulatát idézték fel a városközpontban

Immáron hetedik alkalommal rendezte meg a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium a Mezgés Disznótort február 22-én a könyvtár mögötti parkolóban.
A népszerű rendezvényen nemcsak a régmúlt idők disznóvágási menüjét lehetett végig kóstolni, hanem remek lehetőség nyílt az iskola tanulóinak köszönhetően a disznóvágás minden egyes mozzanatának megismerésére is.
A 8-14 óráig tartó programon 200 adag töltött káposzta, 130 adag pörkölt, 150 adag orjaleves, több mint 500 adag hurka, kolbász, sült hagymás vér, toros pecsenye, máj és fánk fogyott el, mely valóban azt mutatja, hogy töretlen a rendezvény sikere.
Csányi József polgármester ünnepélyes megnyitóját követően Rózsa Pál, az iskola igazgatója szólt a megjelentekhez. Beszédében elsőként megköszönte az iskola minden dolgozójának, oktatójának és tanulójának, hogy segítségükkel, hetedik alkalommal sikerül lebonyolítani zökkenőmentesen a rendezvényt. Ezt követően a hentes szakma szépségeire világított rá és felhívta a figyelmet arra, hogy az nem csupán a csontozó szalag melletti napi 12-14 óra munkából áll.
Kihangsúlyozta, hogy az országos szinten is elismert iskolában megtanulhatják a diákok a szakma minden rejtelmét és szépségét nemcsak a sertésvágás és feldolgozás, hanem a marha, a bivaly, sőt az emu tekintetében is. A tanüzemben elkészült késztermékek kapcsán pedig büszkén mondta el, hogy az abszolút tartósítószer-mentes termékeik olyan állatállományból készülnek, melyek a tangazdaságban megtermelt takarmányon nőttek fel. Így országosan is egyedülálló módon meg tudják valósítani a „termőföldtől az asztalig” elgondolást.
Az iskola tanüzemében készült finomságokat minden nap meg lehet vásárolni a Mártírok útján lévő mintaboltjukban, de a rendezvény ideje alatt is lehetőség nyílt a vásárlásra a felállított pavilonokban.
Az esemény legérdekesebb része minden kétséget kizáróan az volt, amikor 10 órakor egy mangalica sertés perzselésébe, tisztításába és bontásába is betekintést nyerhettek a nézelődők. Közben az iskola jelenlegi és már végzett tanulójával készült interjúból megtudhattuk, hogy miért is érdemes a hentes szakmát, illetve magát a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumot választani a továbbtanulásra.
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 21. 07:16, hétfő | Helyi
Így festették a tojást nagymamáink idejében – ma is működik!
Lila káposzta, hagymahéj, csipkebogyótea – a természet tele van festékanyaggal, csak tudni kell, hogyan használjuk.
2025. Április 21. 07:10, hétfő | Helyi
Húsvéthétfőn napsütéses, kellemes időjárás várható
Általában sok napsütés és száraz idő várható a nappali gomolyfelhő-képződés és a fátyolfelhők mellett.
2025. Április 21. 07:07, hétfő | Helyi
Locsolkodás és húsvéti nyúl - ma a vigasság napja van
Sonka, tojás, locsolkodás – a mai nap a bőséges lakomák, az öröm és vigasság ideje, hiszen a feltámadás fénye már beragyogja az egész világot, a természet pedig megújul, szárba szökik és virágba borul az élet.
2025. Április 20. 08:32, vasárnap | Helyi
Hírek az Ótemplomból
2025. április 20. - Húsvétvasárnap - Urunk feltámadásának főünnepe