Városlista
2025. július 14, hétfő - Őrs

Hírek

2017. Február 11. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Rosszul tudta? Így kell rizst főzni

Rosszul tudta? Így kell rizst főzni

Szakértők szerint súlyos betegségek kialakulását segítheti elő, ha nem főzzük elegendő vízben a rizst.

A kockázat ilyen esetekben bizonyos szívbetegségekre, sőt, daganatos megbetegedésekre is kiterjed.

Az ipari szennyeződések és a korábban használt növényvédő szerek révén arzén kerül az egyik legnépszerűbb élelmiszerünkbe, márpedig ez egy veszélyes vegyi anyag. Egy kutatás szerint a káros toxin akár évtizedeken keresztül megmaradhat az elöntött rizsföldeken - írta meg a Daily Mail.

Így hat ránk az arzén

A rizs jellemzően tízszer annyi szervetlen arzént tartalmaz, mint más ételek. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint azok az emberek, akik sok rizst esznek, aggasztóan magas koncentrációban viszik be a toxint a szervezetükbe. Hosszabb távon ennek hatására számos egészségügyi probléma jelentkezhet, így például fejlődési zavarok, szívbetegségek,cukorbetegségés idegrendszeri károsodás. Mindezek mellett a leginkább ijesztő következmény a tüdő- és hólyagrák kialakulásának veszélye.

Egy nem régiben elvégzett kutatás arra kereste a választ, milyen mértékben csökkenthető az arzén szintje a különböző főzési technikák által. Végül a kapott eredmények azt mutatták, hogy a gabonafélék bő vízben való elkészítése segíthet megelőzni a lehetséges vegyi mérgezést.

A legjobb elkészítési módszer

Andy Meharg, a Belfasti Queen's Egyetem professzora három különböző főzési módszert használva mérte meg az arzén szintjét az elkészült rizsben.

Először két rész vizet és egy rész rizst öntött a lábosba, így azonban a főzés során a folyadék a párolgás és felszívódás következtében teljesen elhasználódott, ezáltal a nemkívánatos arzént sem volt képes hatékonyan visszaszorítani. Ennél a technikánál lényegesen jobb eredményeket kapott, amikor a víz arányát ötszörösre emelte, ennek hatására ugyanis az arzén szintje megfeleződött. A legjobb eljárásnak ugyanakkor az bizonyult, amikor a rizst beáztatta éjszakára - ekkor 80 százalékos volt a csökkenés.

A professzor előzőleg felvetette, érdemes lehet kávéfőzőben főzni a rizst, mivel az azon átcsöpögő forró víz képes lehet kimosni a szennyezőanyagokat. Korábbi kutatások során pedig a főzővíz arányát tizenkétszeresre beállítva az arzén mennyisége 57, sőt, egyes esetekben akár 85 százalékkal csökkent.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Július 13. 07:25, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2025. július 13. - ÉVKÖZI 15. VASÁRNAP

2025. Július 13. 07:24, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2025. július 13. - ÉVKÖZI 15. VASÁRNAP

2025. Július 12. 14:09, szombat | Helyi

Élvezze a nyári moziélményt a szabadban

Kiskunfélegyháza város önkormányzata és az Ifjúsági Iroda július 12-én és 13-án este szabadtéri moziélménnyel várja az érdeklődőket a Nagyposta melletti parkolóban.