Városlista
2025. április 8, kedd - Dénes

Hírek

2020. Február 18. 13:18, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Sorban álltak a disznótoros ételekért Félegyházán

Sorban álltak a disznótoros ételekért Félegyházán

A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Mezgés Disznótor népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy sorban álltak az elkészült étkekért a február 15-ei, a verőfényes szombat délelőttön.

- Az első évben még a Városháza előtti téren tartottuk a rendezvényt, ám az a hely kicsinek bizonyult, így következő évben másik helyszínt kellett keresnünk. A könyvtár mögötti parkoló ideálisnak bizonyult a disznótorunk megtartására – nyilatkozta lapunknak Rózsa Pál, a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója, aki azt is elárulta, hogy a rendezvény nemcsak a hentes szakma, hanem az iskola hentes tanulói által készített kiváló minőségű termékek népszerűsítésére is jó lehetőség.

Érdeklődőben pedig nem volt hiány idén sem. Kortól és nemtől függetlenül járták sorra a kíváncsiskodók a pavilonokat, hogy aztán sorra kóstolják az ínycsiklandó ételeket, melyek között nemcsak a hagyományos disznótoros ételek (sült hurka-kolbász, máj, pecsenye, hagymás vér) hanem kürtőskalács és helyben sült, többféle ízesítésű rétes is kellették magukat. Aki pedig ebédre szerette volna megtömni a hasát, a fenti ételek mellett még falatozhatott a szaftos mangalicapörköltből, vagy az ízletes töltött káposztából is.

A harapnivalók mellett a szomjoltóról, sőt a jó hangulatról is gondoskodtak a szervezők és egész nap zenés – táncos előadásokkal szórakoztatták a nagyérdeműt, melyben felléptek a Naprózsa táncegyüttes, F. Juhász Zoltán, Varga Regina, Hankó Melinda és Toldi Níla.

Az iskola igazgatója örömmel szemlélte a téren hömpölygő kíváncsiskodók sokaságát. Elmondása szerint a rendezvény sikerének legfőbb titka az, hogy a levágott sertéseket az iskola diákjai által termelt takarmányon a tangazdaságában nevelték fel és a régmúlt hagyományait idézték fel azok – közönség előtt való – feldolgozásakor.

- Az emberek szeretik a hagyományos disznótoros ételeket, de egyre kevesebb lehetőség nyílik arra, hogy személyesen is részesei lehessenek a disznóvágásnak és betekintést nyerjenek azokba a munkafolyamatokba, melyeknek köszönhetően asztalunkra kerül pl. a hurka-kolbász, szalonna stb. Ezért tudunk szinte minden korosztályt a rendezvényünkre csábítani. A fiatalok kíváncsiságból jönnek, az idősek pedig nosztalgiából, a család apraját-nagyját megmozgató disznóvágás hangulatának felelevenítésére.

(Képek: Fantoly Márton - Félegyházi Közlöny)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2025. Április 08. 13:51, kedd | Helyi

Fontos határidőre figyelmeztetett a NAV, egy hete maradt az autósoknak

Már csak egy hét van a gépjárműadó befizetésére, az adót április 15-éig kell rendezni – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében.

2025. Április 08. 13:22, kedd | Helyi

Az élet szép, de mi tesszük azzá

Ezt vallja Felber Mihály Imre, aki ma (április 8-án) ünnepli 90. születésnapját.

2025. Április 08. 11:13, kedd | Helyi

Ülésezett a Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány

A Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány április 7-én hétfőn tartotta meg értékelő ülését. Idén 29 pályázó 80 alkotása került elbírálásra

2025. Április 08. 09:01, kedd | Helyi

A hét közepéig maradnak a fagyos hajnalok, majd visszatér a tavaszias idő

A hét közepéig maradnak a fagyos hajnalok az ország egy részén, majd a hét második felében erősödik a nappali felmelegedés és a hét végén ismét 20 Celsius-fok közelében várhatók a maximumok.