Városlista
2025. július 14, hétfő - Őrs

Hírek

2015. November 26. 11:37, csütörtök | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Szaloncukor házilag

Szaloncukor házilag

Vajkaramella recept.

A kedvencem a vajkaramellás szaloncukor! Igazából nemcsak karácsonykor, hanem az év bármelyik szakaszában meg tudnám enni. Tudom, nagyon édes, és néha ragadós, de egyszerűen nem lehet abbahagyni. Ezt a házi verziót pedig pláne nehéz! Ez azonban nem akadályoz meg minket az elkészítésében.

Vajkaramellás szaloncukor házilag – 30 darabhoz

Hozzávalók

200 g nádcukor
40 g méz
140 g habtejszín
lapos kiskanálnyi tengeri só
60 g vaj

Elkészítés:

  1. Először mérjünk ki minden hozzávalót, és készítsünk a kezünk ügyébe minden eszközt, hiszen a karamellre kényesen oda kell figyelni, és gyorsan kell vele dolgozni.
  2. Béleljünk ki egy mikrózható dobozt sütőpapírral.
  3. Forraljuk fel a tejszínt.
  4. Karamellizáljuk a cukrot.
  5. A karamellizálódott cukrot levesszük a gázról, majd hozzákeverjük a mézet és a forró tejszínt. A tejszín tényleg ne hűljön ki, mivel kifröccsenhet a karamell. Vigyázzunk, ne égessük meg magunkat!
  6. Tegyük vissza közepes lángra, és folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, mígnem besűrűsödik.
  7. Teszteljük, hogy megfelelő-e a karamell állaga: cseppentsük hideg vízbe, ha leszáll a pohár aljára, nyert ügyünk van.
  8. Keverjük hozzá a vajat és a csipet sót.
  9. A karamellát az előkészített sütőpapíros edénybe öntjük, és a hűtőbe tesszük.
  10. Amikor megszilárdult, felkockázzuk és csomagoljuk.

Isteni desszert és ajándéknak sem utolsó!

Jó étvágyat!

Ezek érdekelhetnek még

2025. Július 14. 14:24, hétfő | Helyi

Szakmakóstoló tábor a Mezgében

2025. Július 13. 07:25, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2025. július 13. - ÉVKÖZI 15. VASÁRNAP

2025. Július 13. 07:24, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2025. július 13. - ÉVKÖZI 15. VASÁRNAP