Városlista
2024. július 2, kedd - Ottó

Hírek

2015. Január 18. 20:00, vasárnap | Belföld
Forrás: Borászportál

Szörnyű bor-étel párok a köztudatban

Szörnyű bor-étel párok a köztudatban

Az ételek-borok párosítása nem egyszerű feladat. Mit tehetünk, ha az alapanyag nem kívánja a bort és nem illik hozzá?

Az ételek-borok párosítása nem egyszerű feladat. Mit tehetünk, ha az alapanyag nem kívánja a bort és nem illik hozzá? Számtalan tévhit is létezik ebben a témában, mint például, hogy a csokoládé és a száraz vörösbor összeillenek, pedig ezek csak kivételes esetben harmonizálnak.
Először is tisztázzuk mi a jó és mi a rossz kombináció!
Tökéletes párosítás: ha a két összetevő együttesen egy jobb és kiegyensúlyozottabb ízt ad, mint külön-külön. Kiegészítik egymást.
Szörnyű párosítás: ha az összetevők együttes íze nincsen harmóniában, ha az egyik eluralkodik a másik felett és azt jobban érezzük.

Lássuk milyen tévhitek vannak!

Csokoládé-vörösbor
A csokoládé textúráját, tannintartalmát (étcsokinál), édességét érezzük a szánkban. Majd kóstoljuk hozzá a száraz vörösbort. Mit tapasztalunk? A szájpadláson lévő durva tanninok és a csokoládé édessége együtt egy savanyú ízérzetet hagy. Ha a vörösbornak volt is még egy kis gyümölcsössége a korty elején, akkor ezek elvesznek a csokoládé hatására...
Ha nem a száraz vörösbor, akkor mi illik a csokoládéhoz?
• Tawny Porto - portói erősített vörösbor, Portugáliából
• bachetto d’acqui – Olaszországban készített, alacsony alkoholtartalmú, habzó vörösbor
• vin santo rosso, amarone, recioto della valpolicella - szárításos technológiával készített olasz borkülönlegességek

Kelbimbó
A kelbimbó egy keresztes virágú zöldség. Ízében hordozza a diós, földes és finoman kénes jegyeket. Ezek problémát okozhatnak a bor párosításakor. A kelbimbó vegyületei a kénes bor ízét utánozzák, ami összetéveszthető lenne a borhibával. Ugyanez a probléma jelentkezik, csak különböző mértékben a fokhagyma, a brokkoli és a karfiol esetében is. Hogy párosítsuk őket borral?
• száraz Madeira - erősített likőrbor Madeira szigetéről
• narancsborral – hosszan héjon erjesztett fehérbor, diós íz jegyeket hordoz
• osztrák zöldveltellini hűvös szüretből

Spárga
A spárgában szintén megtalálhatóak azok a kénvegyületek, amelyek a kelbimbóban is. Ebben az esetben a spárga lágy szára miatt megnövekedett klorofill tartalommal is számolni kell. Általában egy friss, ropogós sauvignon blanc-t párosítanak hozzá, de korántsem tökéletesek együtt. Meglepő, de kissé hűtött száraz sherryvel (Fino, Oloroso vagy Manzanilla) jól működik, mert ezek növelik a diós ízérzet intenzitását.

Kéksajtok
A legtöbb sajtnál könnyű a bor kiválasztása, de a kéksajtok erős aromája megnehezíti a dolgot. Az aromavegyületei teljesen elnyomják a bor illatát és ízét. Szükség van egy ugyanilyen erős, édes borra, ami ellensúlyozza a sajtot. Ilyen a portói. A kéksajt földes ízét semlegesíti a sav, krémességét a bor édessége alátámasztja. Jó választás még egy magas alkoholtartalmú zinfandel, shiraz vagy egy édes fehér desszertbor, például aszú is.

Sushi
A nyers hal, hínár, szezám kombinációja nehezen párosítható borral. Japánban végzett vizsgálatok eredményei kimutatták, hogy a vörösborban található kis mennyiségű vas és halolaj együttesen fémes utóízt okoznak. De mivel párosítható jól?
• Teljesen száraz fehérbor
• Zöldveltelini Ausztriából
• A Loire-völgyből egy muscadet vagy sauvignon blanc
• Alto Adigei pinot blanc
• Extra brut vagy brut nature champagne

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 02. 08:17, kedd | Belföld

Az európai békéről tárgyal Orbán Viktor Kijevben

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat

2024. Július 02. 08:12, kedd | Belföld

Az Otthonfelújítási program célja az energiahatékonyság

2024. Július 02. 08:09, kedd | Belföld

Orbán Viktor átvette a soros EU-elnökséget

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Július 01. 07:34, hétfő | Belföld

Záporokkal, zivatarokkal indul július első hete, majd visszatér a kánikula

Záporokkal, zivatarokkal indul a július első hete, és sokfelé lesz élénk, olykor erős a szél.