Hírek
2016. Április 30. 08:00, szombat |
Helyi
Forrás: www.boraszportal.hu
Szörnyű bor-étel párok a köztudatban

Az ételek-borok párosítása nem egyszerű feladat. Mit tehetünk, ha az alapanyag nem kívánja a bort és nem illik hozzá?
Számtalan tévhit is létezik ebben a témában, mint például, hogy a csokoládé és a száraz vörösbor összeillenek, pedig ezek csak kivételes esetben harmonizálnak.
Először is tisztázzuk mi a jó és mi a rossz kombináció!
Tökéletes párosítás: ha a két összetevő együttesen egy jobb és kiegyensúlyozottabb ízt ad, mint külön-külön. Kiegészítik egymást.
Szörnyű párosítás: ha az összetevők együttes íze nincsen harmóniában, ha az egyik eluralkodik a másik felett és azt jobban érezzük.
Lássuk milyen tévhitek vannak!
Csokoládé-vörösbor
A csokoládé textúráját, tannintartalmát (étcsokinál), édességét érezzük a szánkban. Majd kóstoljuk hozzá a száraz vörösbort. Mit tapasztalunk? A szájpadláson lévő durva tanninok és a csokoládé édessége együtt egy savanyú ízérzetet hagy. Ha a vörösbornak volt is még egy kis gyümölcsössége a korty elején, akkor ezek elvesznek a csokoládé hatására...
Ha nem a száraz vörösbor, akkor mi illik a csokoládéhoz?
• Tawny Porto - portói erősített vörösbor, Portugáliából
• bachetto d’acqui – Olaszországban készített, alacsony alkoholtartalmú, habzó vörösbor
• vin santo rosso, amarone, recioto della valpolicella - szárításos technológiával készített olasz borkülönlegességek
Kelbimbó
A kelbimbó egy keresztes virágú zöldség. Ízében hordozza a diós, földes és finoman kénes jegyeket. Ezek problémát okozhatnak a bor párosításakor. A kelbimbó vegyületei a kénes bor ízét utánozzák, ami összetéveszthető lenne a borhibával. Ugyanez a probléma jelentkezik, csak különböző mértékben a fokhagyma, a brokkoli és a karfiol esetében is. Hogy párosítsuk őket borral?
• száraz Madeira - erősített likőrbor Madeira szigetéről
• narancsborral – hosszan héjon erjesztett fehérbor, diós íz jegyeket hordoz
• osztrák zöldveltellini hűvös szüretből
Spárga
A spárgában szintén megtalálhatóak azok a kénvegyületek, amelyek a kelbimbóban is. Ebben az esetben a spárga lágy szára miatt megnövekedett klorofill tartalommal is számolni kell. Általában egy friss, ropogós sauvignon blanc-t párosítanak hozzá, de korántsem tökéletesek együtt. Meglepő, de kissé hűtött száraz sherryvel (Fino, Oloroso vagy Manzanilla) jól működik, mert ezek növelik a diós ízérzet intenzitását.
Kéksajtok
A legtöbb sajtnál könnyű a bor kiválasztása, de a kéksajtok erős aromája megnehezíti a dolgot. Az aromavegyületei teljesen elnyomják a bor illatát és ízét. Szükség van egy ugyanilyen erős, édes borra, ami ellensúlyozza a sajtot. Ilyen a portói. A kéksajt földes ízét semlegesíti a sav, krémességét a bor édessége alátámasztja. Jó választás még egy magas alkoholtartalmú zinfandel, shiraz vagy egy édes fehér desszertbor, például aszú is.
Sushi
A nyers hal, hínár, szezám kombinációja nehezen párosítható borral. Japánban végzett vizsgálatok eredményei kimutatták, hogy a vörösborban található kis mennyiségű vas és halolaj együttesen fémes utóízt okoznak. De mivel párosítható jól?
• Teljesen száraz fehérbor
• Zöldveltelini Ausztriából
• A Loire-völgyből egy muscadet vagy sauvignon blanc
• Alto Adigei pinot blanc
• Extra brut vagy brut nature champagne
Ezek érdekelhetnek még
2025. Május 25. 09:52, vasárnap | Helyi
Turisztikai kerékpárutat avattak Petőfiszálláson
2025. Május 24. 17:19, szombat | Helyi
Testvérvárosunk, Feltre gyöngyszemei fotókon
A feltrei testvérvárosi F-Cube fotókör alkotásaiból nyílt kiállítás a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban május 23-án.
2025. Május 24. 16:45, szombat | Helyi
Emberi sorsok lenyomatai képekben és lírában
Különleges élményben volt részük mindazoknak, akik ellátogattak a Móra Ferenc Művelődési Központba május 23-án a „Gubcsi-zsáner – Attila színben, Lajos lírában” című kiállításmegnyitóra.
2025. Május 24. 16:07, szombat | Helyi
Felvonulással vette kezdetét a pásztortalálkozó
Pásztortalálkozó színesíti a Városalapítók Hetének programsorozatát, mely felvonulással vette kezdetét városunk főutcáján május 24-én szombaton délelőtt.