Városlista
2025. április 7, hétfő - Herman

Hírek

2014. Szeptember 28. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Szüreti ínyenc falatok!

Szüreti ínyenc falatok!

Szüreti káposztás egytálétel, mustos karaj és mustban pácolt kacsacomb szőlővel.

Mustban pácolt kacsacomb hagymás szőlővel

Hozzávalók:
4 kacsacomb
2 dl must (vagy szőlőlé)
1 kávéskanál szárított majoránna
60 dkg apróbb burgonya
10 gerezd fokhagyma
2 kisebb fej vöröshagyma
4 szál újhagyma
2 babérlevél
10 szem bors
20 dkg libazsír
1 teáskanál méz
20 dkg szőlő

Elkészítés:
Az előkészített kacsacombokat musttal leöntjük, és egy napig hűtőben pácoljuk. Felhasználás előtt letörölgetjük, sózzuk, majoránnával megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Az egyik hagymát szeletekre vágjuk, beletesszük egy tepsibe, ráhelyezzük a combokat. Mellé tesszük a fokhagymákat, a babérlevelet, megszórjuk a borssal, és rátesszük a libazsírt. Aláöntünk 1 dl mustot, egy pici vizet, és a sütőben nagyon lassan, puhulásig sütjük (kb. 2 óra). Néha meglocsolgatjuk, és mikor már majdnem puha, mellé helyezzük a megtisztított burgonyákat egészben vagy felezve. Ha a hús és a burgonya egyaránt megpuhult, kivesszük a tepsit a sütőből, és a combokat átszedjük egy másik hőálló edénybe. A sütőt felkapcsoljuk 200 fokra (gázsütő 3. fokozat), a combokat visszatesszük a sütőbe, hogy a tetejük ropogósra piruljon. A másik hagymát vékony cikkekre vágjuk. Serpenyőben megpirítjuk kicsit a mézet, rátesszük a hagymát, és összepirítjuk. Az újhagymát nagyobb darabokra vágjuk, a szőlőt félbevágjuk, kimagozzuk. Az újhagymát és a szőlőszemeket rádobjuk a mézes hagymára, összeforgatjuk. A krumplis, szaftos, zsíros tepsiből óvatosan leöntjük a zsírt. A visszamaradt burgonyát és a szaftot ráöntjük a szőlős hagymára. Összeforgatjuk, ha szükséges, fűszerezzük, és a megpirult combokkal tálaljuk.

Szüreti káposztás egytálétel

Hozzávalók:
70 dkg sertéscomb
1 fej fehér káposzta
1 fej hagyma
2 evőkanál olaj
5 dl újbor
2 fürt szőlő
1 csokor kapor
1 kis pohár tejföl

Elkészítés:
A fél karikára szeletelt hagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzátesszük a vékony csíkokra vágott sertéshúst, és sóval, borssal fűszerezzük. Ha barnára pirult, meglocsoljuk a bor egy részével. Amikor a bor elpárolgott, hozzáadjuk a vékony csíkokra szeletelt káposztát, a maradék bort, s időnként megkeverjük, de lefedve pároljuk.
Mielőtt elkészülne, beleszórjuk az összevágott kaprot, majd óvatosan belevegyítjük a kimagozott szőlőszemeket és a tejfölt.

Mustos karaj

Hozzávalók:
8 szelet rövidkaraj
2 fürt szőlő (piros és fehér vegyesen)
2 dl must
1 dl olaj
grill fűszerkeverék vagy só, bors, fokhagyma, kömény, koriander, paprika keveréke, szerecsendió.

Elkészítés:
A megmosott hússzeleteket megfűszerezzük és meghintjük őrölt szerecsendióval. Kevés olajon elősütjük. Felöntjük a musttal, és lassú tűzön rövid ideig pároljuk. Az utolsó percekben leszemezett, megmosott szőlőszemeket adunk hozzá, és együtt készre pároljuk.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Április 06. 08:15, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2025. április 6. - Nagyböjt 5. vasárnapja

2025. Április 06. 08:14, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2025. április 6. - Nagyböjt 5. vasárnapja

2025. Április 04. 12:12, péntek | Helyi

Ma 17 órától 2 hétre megnyitjuk a Kőrösi utcát a forgalom előtt

Kedves Félegyháziak!

2025. Április 04. 10:32, péntek | Helyi

Makulátlan makettek a NAV-tól

A korábbi alkalmakhoz hasonlóan most is lehetőség nyílik összerakható maketteket, illetve modelleket vásárolni a NAV következő árverésén.