Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2011. Augusztus 21. 14:25, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Tiszteket avattak a Hősök terén

Tiszteket avattak a Hősök terén

Hagyományként, minden évben az államalapítás ünnepén avatják tisztté a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem újonnan végzett katona hallgatóit.

A Hősök terén zajlott tisztavatási ceremónián Hende Csaba honvédelmi miniszter a katonai életpályamodell megújításáról, míg Schmitt Pál köztársasági elnök a példamutatás fontosságáról beszélt.

Az immár hagyományként számon tartott tisztavatási ceremónia délelőtt 10 órakor vette kezdetét a Hősök terén. A díszalegység bevonulása, majd a történelmi zászlók fogadása után Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntötte ünnepi beszédével a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem újonnan végzett katona hallgatóit. A tárcavezető kiemelte, a honvédelem megújítása után – az anyagi és morális örökség felszámolását, a rendteremtést követően – a katonai életpályamodell kiszámítható karriert, anyagi biztonságot nyújt. Ennek ellenére még hatalmas munka vár a kormányzatra. A téren álló 61 ifjú megrendítően nagy küldetésre vállalkozik, melyben mi, együtt az ország segíteni fogjuk őket – zárta szavait Hende.

Az újoncok eskütételének szövegét a tisztavatás hagyománya szerint az egyetem egy kiválóan végzett hallgatója mondta elő. A katonák régi szokást követve, a tavalyi ünnepséghez hasonlóan ezúttal is kardrántással erősítették meg esküjüket. Liszt Ferenc XV. Magyar Rapszódiájának dallamait követően Schmitt Pál, a Magyar Honvédség főparancsnoka mondta el ünnepi beszédét. Magyarország - volt;- én azt szeretném hinni: lesz! – idézte gróf Széchenyi István szavait a köztársasági elnök. Schmitt szintén ezzel a bizakodó jövőidővel köszöntötte ünneplő honfitársait a határon innen és túl. A nemzeti ünnepek viszonyítási pontot adnak, amelyekben az emberek el tudják helyezni sorsukat, meghatározhatják hovatartozásukat. Az emlékezés mellett azonban a jelenben is fontos szerepet töltenek be – emelte ki, majd az esküt tett katonákhoz fordulva Szent István intelmeiből idézett. Csak a helyét és feladatát jól ismerő, erényes ember lehet boldog, teheti hazáját naggyá. Emellett elengedhetetlen a megfelelő példa mutatása, hiszen az ország bizalma egyetlen érdemtelen katona miatt is odalehet – emelte ki a köztársasági elnök.

Az ünnepség végén a Honvéd Együttes Férfikarának előadásában elhangzott a Szózat, majd az újonnan avatott tisztek képviselői koszorút helyeztek el a Magyar Hősök Emlékkövénél. Az esemény légi bemutatóval zárult, amely során egy AN-26 típusú szállító repülőgép, valamint egy katonai helikopter- és egy Gripen-kötelék repült át a téren.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress/archív

Címkék: tisztavatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket