Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Június 20. 08:34, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

Trópusi hőséggel robbant be a nyár Magyarországra

Trópusi hőséggel robbant be a nyár Magyarországra

A következő napokban akár 37 fok is lehet.

Megérkezett az igazi hőség Magyarországra, a délkeleti vármegyékben szerdán már 36 fokot mértek árnyékban. Ezért van érvényben immár második napja a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás. A szakemberek azt kérik, hogy mindenki igyon sok vizet, a legmelegebb órákban pedig aki csak teheti, húzódjon árnyéka. Életbe lépett a vörös kód is, amely a szociális intézményeknek kötelezővé teszi a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – közölte a M1 Híradója.

Hűtött ásványvizet, naptejet és baseballsapkát is kaptak szerda reggel az M1 Híradóban bemutatott munkások Győrben. A városi hulladékgazdálkodási vállalat munkatársai egész nap a tűző napon dolgoznak, így elengedhetetlen számukra a megfelelő védelem. Az egyik dolgozó azt mondta: „most nagyon meleg van, de a kocsiban légkondi van, klíma van, tehát ott azért jobban kibírjuk.”

A cégnél már egy héttel ezelőtt életbe léptek a dolgozókat védő intézkedések.

„Klimatizált helyiségeket alakítottunk ki a hulladékkezelő központban és összességében mindent megteszünk annak érdekében, hogy a munkatársaink, illetve a dolgozóinknak a munkakörülményeit ebben a különleges hőségben és a lehető legjobb szinten tudjuk tartani” – mondta Nagy Csaba, a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az építőiparban dolgozókra is jobban odafigyelnek ezekben a napokban.

„Alapból jár a több pihenőidő, jár a védőital erről gondoskodni is kell és ugye ezt használni is kell. Tehát fogyasztani kell több vizet, ne legyen rosszul a dolgozó a melegben” – mondta Magyari Csaba, az Mb-Bau Kft. ügyvezetője.

Mire figyeljünk hőségriadó idején? (hirado.hu grafika)

A vasútállomásokon és a buszpályaudvarokon is ügyelnek az emberek biztonságára. A harmadfokú hőségriasztás miatt vizet osztanak a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon.

Kecskeméten egymás mellett sorakoznak a vizes palackok, amiből minden utas vihet magával.

Egy utas elmondta: „Legalább ilyenkor jó az, hogy a sok folyadék vesztést pótolni tudjuk, mert még Halasra érünk addigra kiizzadunk egyszer-kétszer.”

Ilyenkor elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel, de emellett fontos odafigyelni az étkezésre is.

„Kulcsfontosságú a folyadékbevitel, ami akár a 3 litert is meghaladhatja naponta. Ezt jó minőségű csapvízzel, ásványvizekkel. frissen csavart zöldség, gyümölcslevekkel, könnyű levesekkel pótolhatjuk a legegyszerűbben” – hangsúlyozta Bába Marianna háziorvos.

A nagy melegben a fedél nélkül élőket sem hagyják magukra. A pécsi Támasz Alapítványnál ilyenkor kiemelt figyelmet fordítanak az utcán élőkre, de a szállókon is segítenek a hajléktalanoknak, hogy elviselhetőbb legyen a meleg.

„Itt az intézményeinkben azért van lehetőség arra, hogy felfrissüljenek az emberek, mert van zuhanyzási lehetőség, fürdési lehetőség. Azért vannak itt árnyékos helyek akár az udvaron akár az épületben azért sok esetben is sokkal jobb helyzetben vannak, mint a napon” – fejtette ki Fonyó József, a pécsi Támasz Alapítvány integrált ügyvezetője.

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás mellett szerda reggel 8 órától életbe lépett a vörös kód is, amely valamennyi szociális intézménynek kötelezővé teszi a a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

„Ilyenkor a hajléktalan emberek életének a megvédése az elsődleges, ezért minden intézménytípus, függetlenül attól, hogy idősekkel, fogyatéskosokkal foglalkoznak, kötelező az intézményeknek befogadni azokat a hajléktalan embereket, akik bajban vannak. A másik pedig az egész társadalom részére természetesen egy figyelemfelkeltés, egy figyelemfelhívás, aminek a célja az, hogy ilyenkor az elsődleges szempont az egészség és az élet védelme” – hangsúlyozta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

A szakemberek azt kérik, hogy ha valaki bajba került hajléktalant lát az utcán, jelezze a regionális diszpécserszolgálatoknak.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 17:25, szombat | Helyi

A két új magyar katonai szállítórepülőgép közül az első leszállt Kecskeméten

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép.

2024. Szeptember 07. 17:24, szombat | Helyi

Idén is megrendezik az ingyenes közösségi túranapot, a Kéktúrázás Napját

A Magyar Természetjáró Szövetség szokás szerint október második szombatján rendezi meg a közösségi túranapot, amely immár az 5. lesz.

2024. Szeptember 07. 08:47, szombat | Helyi

Vásár lesz vasárnap Félegyházán

Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. Piac- és Vásárüzemeltetési részlege tájékoztatja a vásárlókat és az árusokat, hogy a Kiskunfélegyházi Országos Állat és Kirakodó vásár időpontja: 2024. szeptember 8. (vasárnap).

2024. Szeptember 06. 10:57, péntek | Helyi

Forgalomkorlátozások a Libafesztivál ideje alatt

Szeptember 11-én 19 órától szeptember 15-én 16 óráig a következő lezárásokra kell számítani.