Hírek
2016. Augusztus 29. 15:40, hétfő |
Helyi
Forrás: hirado.hu
Újra sózhatnak ősztől a gyerekek?

Tesztelték a közétkeztetést, az új tanévben már ízletesebb és fűszerben gazdagabb ételeket szeretne a szakma. A fogyasztói felmérések után további finomítások várhatóak.
Boros Attila, a Junior Vendéglátó Zrt. cégvezetője szerint szükség volt a menzareformra. Hozzátette ugyanakkor, hogy a rendeletnek vannak kezelendő vadhajtásai. A Kossuth Rádió Napközben című műsorában megjegyezte, a többi között drasztikusan kevés a megengedett só adagja.
Példaként a bölcsődei étkezést hozta fel: a négyszeri étkezéshez másfél gramm só adható, ami nagyjából egy párizsis zsemle sótartalma. Ez azt jelenti, hogy a közétkeztető nem tud hozzáadott sót tenni az ételekhez, de már a nyersanyagokban lévő só is túllépi ezt a határértéket – hangsúlyozta.
Rossz volt a kommunikáció
A tavaly szeptemberben hatályba lépett Emmi-rendelet után hirtelen megnőttek a reklamációk. A szakember szerint mégsem a rendeletben kell keresni a hibát, sokkal inkább a hiányos kommunikációban. Nemcsak a szülők, de az intézmények sem voltak tisztában a rendelettel, amely alapján „ízlésformálóvá” lépett elő a közétkeztetés.
Boros Attila úgy fogalmazott, a gyerekek nem tudatos fogyasztók, és egy 6-7 éves csupán azt tudja megfogalmazni egy adott étel kapcsán, hogy az ízlik-e neki, vagy sem. De otthon nem azt mondja a szüleinek, hogy egészséges ebéd volt ma az óvodában, csak hogy egy kicsit sótlan.
Ez generálta a probléma lényegét. A reklamációban pedig már az hangzott el, hogy a szolgáltatás minőségével van baj – – magyarázta. Holott nincsenek nagy különbségek egy óvodai, illetve egy általános iskola alsó tagozatának menüje között: csupán a mennyiség és a hozzáadott fűszerek változnak.
Nem csak a sóval van baj
A cég több mint 400 intézménnyel áll kapcsolatban és több mint 45 ezer adag ételt gyárt le naponta.
Tapasztalataik alapján elmondható, hogy a gyerekeknek kevés idő jut az étkezésekre, amelyhez a körülmények sem ideálisak, általában a szükségesnél kisebb étkezők állnak rendelkezésre.
Boros Attila reményét fejezte ki, hogy egyeztetés tárgyát képezik majd az elvégzett felmérések alapján tett javaslataik. Elmondta, idén lesznek változások a menzareformban, többek között emelkedni fog az engedélyezett só mennyisége is. A változtatásokat azonban érdemes fokozatosan bevezetni.
Több a hal, de a tészta mindent visz
A tavaly szeptemberben életbe lépett rendelet alapján új ételek és alapanyagok kerültek a közétkeztetés repertoárjába. Vannak ételek, amelyeket eleinte kételkedve vagy nem túl lelkesen fogadtak a gyerekek, mára azonban megszerették. Ilyen például a bulgur vagy az afrikai harcsa.
A legnépszerűbb ételek ugyanakkor továbbra is a különböző tészták a lurkók körében.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 17. 10:22, csütörtök | Helyi
Tovább folytatódik a Kőrösi utca felújítása
A Polgármesteri Hivatal értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy a Kőrösi utca kivitelezési munkálatai április 22-től folytatódnak.
2025. Április 17. 09:10, csütörtök | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.
2025. Április 15. 15:47, kedd | Helyi
18 éve álmodták meg a bővítést, most megvalósult
A KSZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium régóta dédelgetett álma vált valóra 2025-re.
2025. Április 15. 08:11, kedd | Helyi
Változékony idő várható a héten, de Húsvétvasárnap már ismét enyhe, napos, tavaszi időre kell készülni
A hét első felében még erősen felhős, borult lesz az ég, többfelé lehet eső, saras eső, majd csökken a csapadék esélye, melegedés kezdődik és a hét közepén akár 26-27 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban.