Hírek
2016. December 03. 16:00, szombat |
Helyi
Forrás: hirado.hu
Vérnyomáscsökkentés tejsavóval
Egy októberben publikált, friss kutatás szerint bizonyos tejfehérjék révén csökkenthetőek a szívbetegség és a szélütés rizikófaktorai.
A readingi egyetem égisze alatt a vizsgálatot fiatal magyar kutató, dr. Fekete Ágnes vezényelte le.
Kérdésünkre kifejtette, az angol állam által folyósított egyik nívós ösztöndíj tette lehetővé, hogy Angliában folytathassa kutatását. Nagyon érdekelte a táplálkozás, ezen belül pedig az a kérdés, hogy miképpen hatnak az élelmiszerek az emberi szervezetre. A readingi egyetem elsőrangú táplálkozáskutatásban, ezért is esett rá a választása. Szűkebb kutatási területe a szív- és érrendszeri (más néven kardiovaszkuláris) betegségek, valamint a tej és tejtermékek hatása eme kórokra.
Szavai szerint sokféle epidemiológiai kutatás tárta már fel, hogy a tejet nagy mennyiségben fogyasztóknak általában alacsonyabb a vérnyomásuk, mint azoknak, akik kevesebbet fogyasztanak belőle. Ennélfogva érdekes kérdésnek tűnt, hogy vajon mi lehet a tejben, ami előidézi ezt a hatást? – magyarázta.
Amerikában is végeztek egy nagy léptékű kutatást pár évvel ezelőtt, ott azt vizsgálták, hogyan lehet vérnyomást csökkenteni táplálkozással. Égisze alatt a zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, olajos magvak fogyasztása mellett szintén felmerült a tejtermékek kedvező hatása a vérnyomásra, ami ismét csak felkeltette a fiatal kutató kíváncsiságát.
Kifejtette, már az is ismeretes volt, hogy a fehérjék kis peptidekké lebomolva bioaktivitást, többek között vérnyomáscsökkentő hatást produkálnak, csapatával ezért fel szerette volna deríteni a mögöttes mechanizmust.
Korábban ráadásul arra is fény derült, hogy a kazein és a tejsavó – a két nagy tejfehérjecsoport – eltérő hatással jár, teljesen másképpen funkcionálnak, ami náluk is bebizonyosodott. (A kazein a sajt fő összetevője, a tejsavó pedig a sajtgyártás mellékterméke. Az utóbbi melléktermék szerepének ellenére nagy tápértékű fehérjének bizonyult.)
Egyik fő megállapításuk a tejsavó vérnyomáscsökkentő hatása. Azt viszont egyelőre nem tudták felderíteni, melyik peptid váltja mindezt ki, mert a kutatás nem célozta ezt a részterületet, de már elindítottak egy másikat megtalálására.
Kettős vak, randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatról van szó, ami szavai szerint a legerősebb kutatási fajta: ennek során precízen megtervezik a kutatást, többek között statisztikailag kiszámolják, hány emberre van szükség a bizonyításhoz.
Nyolc hétig követték az alanyokat, akik a kétféle tejfehérjét, illetve a kontrollként használt szénhidrátot véletlenszerű sorrendben fogyasztották. Minden egyes terméket nyolc hétig kellett fogyasztaniuk, amelyeket négyhetes, úgynevezett kismosásos időszak követett, amikor nem fogyasztották az önkéntesek a vizsgált terméket – fejtette ki.
A felhasznált fehérje nagyon jó minőségű volt, a lehető legkisebb eljárási folyamatoknak tették ki, igyekeztek megőrizni valódi komplexitását. Eredményeik szerint a tejsavó körülbelül 3 higanymilliméterrel tudta csökkenteni a 24 órás szisztolés vérnyomást, a diasztolést pedig kisebb mértékben. (Szisztolés vérnyomás a szív dobbanásakor jelentkező nyomás, míg a diasztolés a két dobbanás közötti érték.)
Ezt nagyon fontos eredménynek tartják, mert bár kicsi a nyomáscsökkenési érték, a populációra vetítve szignifikáns hatást érhetnek el a tejfehérje fogyasztásával, körülbelül 8 százalékos csökkenés várható a jövőben szív- és érrendszeri betegségekben. Sőt, a tejsavó a koleszterin – a kardiovaszkuláris betegség rizikóját növelő vegyület – szintjét is csökkentette, de ebben mellette már a kazein is jeleskedett. Eme utóbbi a vérnyomásra viszont nem volt hatással – tette hozzá.
Csapatával egyféle dózist használt, ezáltal egyelőre nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy a kétszeres dózis erősebb hatást érne-e el a vérnyomás csökkentésében. A fogyasztott mennyiséggel kapcsolatban elmondta, meggyőző tudományos bizonyíték nincsen rá, hogy a tejfehérje vesebetegséget okozna, de már összefüggésbe hozták vele.
A legfrissebb eredmények szerint egészséges embernél a nagyobb fehérjebevitel sem okoz veseproblémát, viszont akik ilyesmivel küzdenek, azoknak figyelniük kell a mennyiségre.
Dr. Fekete Ágnes kifejtette, hipotézisük alapján elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a tejfehérjék tudják-e jobban csökkenteni a vérnyomást, vagy a kontrollanyag. Azt is össze akarták hasonlítani, hogy a tejsavó vagy a kazein hatékonyabb-e ebben, illetve átfogó képet szerettek volna kapni a kardiovaszkuláris rendszerről a tejfehérjék kapcsán.
Ennek folytán sok mindent vettek szemügyre, a koleszterint és a gyulladásos faktorokat, sőt az érfal rugalmasságát is. Az eredmények szerint a tejsavó szinte mindig jó hatással van a kardiovaszkuláris rendszer egészére, a koleszterinre és az érfalra is, sőt még egy gyulladásos faktorra is. A kazein a vérnyomásra semleges, a koleszterinre és az érfalra jótékony hatással volt – fejtette ki.
A táplálkozással kapcsolatban hangsúlyozta, az étel nem gyógyszer, a kiegyensúlyozott táplálkozás maga preventív orvoslás, vagyis a betegségek megelőzésére jó, illetve a gyógyszeres kezelés megfelelő kiegészítője tud lenni.
Ha valaki nem szereti a folyadék tejet, a fermentált tejtermékek, mint például a joghurtok, kefírek is jótékonyak a szervezetre. Kiemelte viszont, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásban semmiféle tápanyagot sem szabad tiltólistára helyezni, kivéve, ha valakinek kimutatott allergiája van, mert az allergént mindenképpen el kell kerülni.
Továbbá hozzátette, hogy a fogyasztók sokszor méltatlanul ítélik meg a tej és tejtermékek szerepét a táplálkozásban, pedig az szerves része lehet a kiegyensúlyozott és egészséges étkezésnek.
A fiatal kutató a későbbiekben szeretné továbbvinni ezt a vizsgálatot, mert nagyon érdekesnek tartja azt is, hogy milyen hatása van a tejsavónak a szénhidrát-anyagcserére.
A kutatást az American Journal of Clinical Nutrition folyóirat közölte.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 22. 11:00, péntek | Helyi
Összeütközött két gépkocsi Pálmonostora közelében
A tűzoltók a 4504-es úton áramtalanították a járműveket.
2024. November 21. 13:14, csütörtök | Helyi
Izzó kályhás hajtányozás
Idén is megrendezi a Kecskeméti Kisvasút & Hajtánypálya a téli programját Kecskemét KK kisvasúti állomáson.
2024. November 21. 11:54, csütörtök | Helyi
Adventi programok Kiskunfélegyházán
Szeretettel várják a szervezők a kedves érdeklődőket a félegyházi adventi programokra.
2024. November 21. 10:52, csütörtök | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.