Városlista
2024. október 18, péntek - Lukács

Hírek

2024. Október 14. 16:12, hétfő | Helyi

Választókerületi polgármesteri találkozót tartottak Csólyospáloson

 Választókerületi polgármesteri találkozót tartottak Csólyospáloson

Csütörtökön délelőtt Csólyospálos adott otthont Bács-Kiskun vármegye 4. számú választókerület polgármesteri találkozójának.

A Lezsák Sándor országgyűlési képviselő kezdeményezésére életre hívott összejövetelen már az újonnan hivatalba lépett polgármesterek is részt vettek.

A negyedévente megrendezésre kerülő találkozón a településvezetők tájékoztatást kapnak az országot érintő aktuális témákról. Ez alkalommal Héjj Dávid, kormányzati egyeztetések koordinálásáért, valamint az Országos Beruházás Monitoring rendszer működtetéséért felelős kormánybiztos adott tájékoztatást a kormányzati intézkedésekről.

A hagyományokhoz híven elsőként a házigazda Csólyospálos első embere, Á. Fúrús János polgármester mutatta be a települést a jelenlévőknek. Köszöntőjében kiemelte, hogy a hasonló adottságokkal rendelkező kistelepülésekkel szemben Csólyospáloson működik az általános iskola, 50 gyermeket szállít iskolabusz a szomszéd településről a csólyospálosi általános iskolába nap mint nap annak érdekében, hogy az iskola fennmaradhasson.

A csütörtöki találkozó fókuszában a jövőbeni fejlesztések álltak, ezért Lezsák Sándor arra kérte a polgármestereket, hogy számoljanak be a közeljövő fejlesztési terveiről saját településüket tekintve. A településvezetők említették többek között a meglévő kerékpárutak felújítását, újabbak építését, a kül- és belterületi utak felújítását. Megoldásra váró feladat a legtöbb településen a közintézmények felújítása, óvoda- és iskolabővítés, bölcsődei férőhelyek létrehozása, de felmerültek olyan tervek is, mint szálláshely-bővítés, turizmus-fejlesztés, tornaterem- és tanuszoda építése, ifjúsági lakások létrehozása, ipari park fejlesztése, községi konyha létrehozása, szennyvízcsatorna kiépítése. Megkerülhetetlen téma a Homokhátság elsivatagosodásának problémaköre, a tanácskozáson napirend volt a térség vízpótlásának megoldása, melyre a tervek már megszülettek, a megvalósítás szakaszosan fog végbe menni az elérhető források függvényében.

A vízgazdálkodás kérdésköre mellett egy másik felmerült jelentős megoldandó feladat a köztisztviselők bérének rendezése. A polgármesterek aggodalmukat fejezték ki a helyzet tarthatatlansága miatt, az önkormányzati dolgozók több fizetést és nagyobb megbecsülést érdemelnek, ennek hiányában várható a szakemberek távozása az önkormányzatoktól. Lezsák Sándor bízik abban, hogy a pedagógusok bérrendezése után a köztisztviselők helyzetének rendezése is következik.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 18. 10:29, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Október 16. 12:15, szerda | Helyi

Központban az élelmiszer-pazarlás

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Egészségnap keretében emlékezett meg az Élelmezési Világnapról október 16-án.

2024. Október 14. 16:00, hétfő | Helyi

Üzbegisztánról nyílt kiállítása Ujvári Sándor fotóművésznek

Szombaton délután a Lakitelek Népfőiskolán nyílt tárlat Ujvári Sándor fotós Üzbegisztánban készült életképeiből.

2024. Október 13. 11:42, vasárnap | Helyi

Pályaorientációs napot tartott a Mezgé

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium pályaorientációs napot tartott október 11-én.